cfirma.pl logo guide icon Przewodnik użytkownika

Nawigacja





Szukaj...
»

PoweredBy

Logowanie/blokowanie/wylogowywanie

RSS

Logowanie

Aby rozpocząć pracę z cfirma niezbędne jest poprawne zalogowanie się do systemu poprzez w ekranie logowania podając:
  • nazwę aplikacji
  • nazwę użytkownika
  • hasło

Blokowanie

Po zalogowaniu, sesja danego użytkownika jest ważna tak długo, jak długo użytkownik aktywnie pracuje do momentu wylogowania się, lub celowego (bądź automatycznego) zablokowania sesji. Celowe zablokowanie sesji może być wykorzystane np. w momencie, gdy użytkownik zapragnie odejść od komputera, lecz nie chciałby aby osoby postronne miały wgląd w jego poczynania w cfirma. Zablokowanie powoduje zasłonięcie interfejsu cfirma ekranem odblokowywania oraz uniemożliwia wykonywanie jakichkolwiek operacji w kontekście użytkownika. Operacja taka może być postrzegana na równi z wylogowaniem, gdyż w obu przypadkach użytkownik unieważnia dane autoryzacyjne na lokalnej maszynie, przestaje być obecny na komunikatorze oraz nie będzie odbierał żadnych notyfikacji. Jedyną różnicą jest to, iż blokując sesję można momentalnie powrócić do pracy pod warunkiem poprawnego odblokowania sesji przez podanie hasła.

Automatyczne zablokowanie sesji może zajść w następujących przypadkach:
  • Ze względów bezpieczeństwa dany użytkownik może być jednocześnie zalogowany w systemie tylko raz – udana próba logowania z innego źródła wymusi zablokowanie poprzedniej sesji.
  • Brak aktywności po zalogowaniu przez okres dłuższy niż 30 min. wymusi zablokowanie sesji.

Wylogowywanie

Wylogowanie z systemu możliwe jest w dowolnym momencie z interfejsu użytkownika, jak i efektywnie poprzez nagłe wyłączenie przeglądarki, pod warunkiem, iż przeglądarka nie pracuje w trybie, który przechowywałby jej stan pomiędzy uruchomieniami. Tym sposobem utracone zostaną w niej dane autoryzacyjne, uzyskane po zalogowaniu do cfirma i następna próba dostępu do systemu wymagać będzie zalogowania.

Należy zauważyć, iż „drastyczne wylogowanie” polegające na wyłączeniu przeglądarki zachowuje się w gruncie rzeczy tak samo, jak automatyczne zablokowanie sesji w wyniku nieaktywności użytkownika. Różnica polega na tym, iż choć przeglądarka traci dane autoryzacyjne, tak operacja wylogowania nie została nigdy wyraźnie zlecona, co skutkuje tym, iż dla pozostałych użytkowników aplikacji, osoba, która została w podobny sposób wylogowana może się jeszcze wydawać obecna przez pewien czas.

Warto również wspomnieć, iż ze względu na podobieństwa między wylogowaniem a blokowaniem, wyłączenie przeglądarki na ekranie odblokowywania nie narusza prywatności użytkownika ponieważ czynność taka jest jednoznaczna z wyłączeniem przeglądarki w momencie, gdy użytkownik jest niezalogowany.

Zobacz również:

ScrewTurn Wiki version 3.0.5.600. Some of the icons created by FamFamFam.